Priemyselná výroba v eurozóne v auguste rástla, na SR klesala

12.10.2022 Celý región

Luxemburg 12. augusta (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne sa v auguste vrátila k rastu, pričom tempo rastu bolo výraznejšie, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a agentúry Reuters.

Priemyselná produkcia v eurozóne upravená o sezónne vplyvy vzrástla v auguste oproti predchádzajúcemu mesiacu o 1,5 %. V júli zaznamenala pokles o 2,3 %. Augustový rast bol omnoho výraznejší, než očakávali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom iba o 0,6 %.

V širšej Európskej únii sa priemyselná produkcia zvýšila v auguste medzimesačne o 1,1 %. V júli zaznamenala pokles o 1,5 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v eurozóne zvýšila o 2,5 %. Aj v tomto prípade bol výsledok lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom o 1,2 %. V celej EÚ sa priemyselná výroba zvýšila v auguste medziročne o 3,5 %.

V medzimesačnom porovnaní najvýraznejšie rástla priemyselná produkcia v Írsku (16,6 %), Estónsku (5 %) a Dánsku (4,3 %). Naopak, najprudší pokles evidovali Švédsko (-7 %), Belgicko (-6,1 %) a Holandsko (-1,5 %). Na Slovensku produkcia v priemysle klesla o 0,9 %.

Oproti augustu minulého roka sa najvýraznejšie zvýšila priemyselná produkcia v Bulharsku (16,5 %), Litve (14,4 %) a Dánsku (14,1 %). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali Belgicko (-10,3 %), Luxembursko (-2,5 %) a Slovensko, kde priemyselná produkcia klesla o 2 %.
 

Vyberte región

mark